Festival mediteranskog filma u Splitu

 • Festival mediteranskog filma SplitPrvi Festival mediteranskog filma Split održan je od 27. svibnja do 31. svibnja na dvije splitske lokacije i to u kinoteci  Zlatna vrata te u ljetnom kinu Bačvice. Na festivalu je u glavnom programu prikazano jedanaest dugometražnih filmova, od čega devet u konkurenciji, pet kratkometražnih te osam filmova u retrospektivi.

  Konkurenciju su činili filmovi ovjenčani nagradama s najuglednijih svjetskih filmskih festivala kao što su francusko-američki Skafander i leptir Juliana Schnabela ili njemačko-tursko-talijanski Na rubu raja Fatiha Akina, koji je i otvorio festival.

  U popratnom programu, retrospektivi mediteranskih filmova Mediteran: politike filmskih slika koji je odabrala Tanja Vrvilo, bilo je nekoliko naslova za koje su organizatori naglašavali da su ponosni što su ih uspjeli pronaći. Među njima najveću pozornost pobudila je Princeza koralja Victora Jansona iz 1937. snimljena na Zlarinu.

  Izvan konkurencije prikazan je novi film Vinka Brešana Nije kraj, a festival je zatvorio omnibus Pariz volim te. Kratkometražna konkurencija se ove godine sastojala od samo pet kratkih filmova i to kao mali uvod u činjenicu da će na sljedećem festivalu taj program biti puno veći i opsežniji.

  Noćni život festivala začinio je Arsen Dedić, a posjetitelji su mogli vidjeti i izložbu pristiglih fotografija na temu U potrazi za izgubljenim Mediteranom te posjetiti okrugli stol koji je moderirao Jurica Pavičić na kojem je bilo govora o mediteranskom filmu i kinematografiji regije, ali i o problemima mediteranske regije danas.

  Cijena ulaznica za sve projekcije bila je 15 kuna, osim za projekcije u 21 sat, kada je za ulaznicu trebalo izdvojiti 20 kuna. Da biste znali što možete očekivati dogodine pogledajte ovogodišnji program.