Dediću i Sviličiću Nazor za filmsku umjetnost

 • Odbor Nagrade Vladimir Nazor na čelu s akademikom Milanom Mogušem na sjednici održanoj 21. svibnja 2008. donio je odluke o dobitnicima Nagrade Vladimir Nazor za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj za 2007. godinu.

  Na području filmske umjetnosti nagradu za životno djelo dobio je skladatelj Arsen Dedić dok je godišnju nagradu dobio redatelj i scenarist Ognjen Sviličić za igrani film Armin.

  Skladatelj, pjesnik i pjevač Arsen Dedić (Šibenik, 1935) u rodnom je gradu završio gimnazuiju i srednju muzičku školu. Na Muzičkoj adademiji u Zagrebu diplomira flautu 1964. Kao flautist svira u više ansambala i orkestara te osniva i vodi Kvartet flauta. Bio je član nekoliko grupa kao što su Zagrebački vokalni kvartet, Prima, Melos i dr.

  Osnovno mu je određenje glazba, ali spajajući glazbene i potske sklonosti prirodno je stigao do vlastitog kantautorskog govora, koji ga je najviše obilježio. Od 1963. nastupa nastupa na glazbenim festivalima, a već iduće godine snimio je Kuću pored mora i Moderato cantabile, pjesme koje su odredile njegov kantautorski pravac.

  Objavljuje stihove u Poletu, Prisutnostima, Književnim novinama, Književniku, a prvi je put nagrađen u splitskom Vidiku. Zbog glasovitih nedaća pri objavljivanju ranijih pjesama gotovo sasvim prestaje pisati. Na nagovor poznavatelja njegove poezije i prijatelja, počinje još jednom 1969. da bi već 1971. objavio prvu knjigu – Brod u boci koja je prodana u šezdesetak tisuća primjeraka. Objavio je dvadesetak zbirki poezije.

  Najopsežniji dio njegova rada čini primjenjena glazba – glazba za kazalište, film i televiziju. Napisao je partiture za više od sto i dvadeset kazališnih predstava i preko sto filmova (igranih, dokumentarnih i animiranih) i televizijskih serija.

  Desetljećima je koncentrirao po Europi te Sjevernoj i Južnoj Americi. Dobitnik je mnogih nagrada za svoj rad od kojih izdvajamo samo neke: Goranov vijenac, Vjesnikova nagrada Slavenski, nagrada Ivo Tijardović, Premio Tenco (San Remo), Jacques Brel, Premio Citta Recanti i nekoliko Zlatnih Arena za filmsku glazbu.

  Nagrade Vladimir Nazor dobitnicima će biti uručene u četvrtak, 19. lipnja 2008. u prigodnoj svečanosti u Velikoj čitaonici Hrvatskog državnog arhiva.