Novak i Filjak dobitnici Nazora za glazbu

  • Damir NovakOdbor Nagrade Vladimir Nazor na čelu s akademikom Milanom Mogušem na sjednici održanoj 21. svibnja 2008. donio je odluke o dobitnicima Nagrade Vladimir Nazor za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj za 2007. godinu. 

    Na području glazbe nagradu za životno djelo dobio je baletni prvak Damir Novak, a godišnju nagradu pijanistica Martina Filjak za izvedbe 1. koncerta za klavir i orkestar Johannesa Brahmsa te Koncerta za klavir i orkestar Milka Kelemena.

    Baletni prvak Damir Novak (Zagreb, 1935) završio je studij na visokoj pedagoškoj školi u Zagrebu. U plesu je učenik Ane Roje, Octavija Cintolesija i M. Jovanovića. Od 1945. član je baletnog zbora, a od 1956 solist baleta HNK u Zagrebu. U svojoj umjetničkoj karijeri ostvario je niz solističkih uloga među kojima se se ističu nastupi u baletima Đavo u selu (Lhotka), Kineska priča (Baranović), Priča o mrtvom vojniku (Sakač), Fantastična simfonija (Berlioz), Rapsodija (Rahmanjinov) i Čudesni mandarin (Bartok). Bio je stalni gost mnogih domaćih i inozemnih pozornica. Plesačka karijera trajala mu je vie od trideset godina. U dva je navrata, od 1972. do 1974. i od 1977. do 1981, obnašao dužnost ravnatelja Baleta HNK u Zagreb.

    Nagrade Vladimir Nazor dobitnicima će biti uručene u četvrtak, 19. lipnja 2008. u prigodnoj svečanosti u Velikoj čitaonici Hrvatskog državnog arhiva.