Krik i poljubac

Kronike iz Narnije: Kraljević Kaspijan (The Chronicles of Narnia: Prince Caspian), red. Andrew Adamson

 • Kronike iz Narnije: Kraljević Kaspijan (The Chronicles of Narnia: Prince Caspian), red. Andrew Adamson Kada je 2005. ekranizirana prva knjiga Narnijskih kronika C.S. Lewisa, bio je to još jedan prilog fantasy-žanru koji je, bez obzira na popularnost serijala o Harryju Potteru i trilogije Gospodar prstenova, uspio izboriti prepoznatljivost i mjesto u srcima gledatelja te steći brojne poklonike i izvan širokoga kruga ljubitelja Lewisove septimologije. Ne čudi stoga što je na red došla ekranizacija još jedne knjige – Kraljevića Kaspijana, prelijepo snimljena na dojmljivim lokacijama Novog Zelanda, Poljske i Slovenije (!).

  Kronike iz Narnije: Kraljević Kaspijan (The Chronicles of Narnia: Prince Caspian), red. Andrew Adamson Godina je prošla otkad su Peter, Susan, Edmund i Lucy Pevensie bili u Narniji. Drugi svjetski rat u Londonu još traje, a njihove misli i dalje često lete u vrijeme kada su bili kraljevi i kraljice te čarobne zemlje skladnog suživota. Kad ih zov magičnoga roga vrati u Narniju, prvotna radost zbog povratka brzo će iščeznuti na ruševinama njihova dvora. Narnija koju su poznavali daleka je povijest. Prošlo je tisuću i tristo godina.

  Kronike iz Narnije: Kraljević Kaspijan (The Chronicles of Narnia: Prince Caspian), red. Andrew Adamson Kraljević Kaspijan počinje krikom – istina, krikom rodilje koja rađa novorođenče, no njegov je dolazak na svijet povod konačnu obračunu regenta Miraza s pravim nasljednikom prijestolja – kraljevićem Kaspijanom. Taj krik ubrzo će dobiti odjek u simboličkom kriku nekoć ponosnih Narnijaca, čudesnog bestijarija govorećih životinja i patuljaka te imaginarija mitoloških bića (kentaura, grifona i drugih), koji se od ljudskih progonitelja skrivaju duboko u šumama. Udruženi Narnijci predvođeni Kaspijanom te Peterom, Susan, Edmundom i Lucy kreću u konačni boj kako bi Kaspijanu vratili prijestolje, a on Narniji mir drevnih vremena.

  Kronike iz Narnije: Kraljević Kaspijan (The Chronicles of Narnia: Prince Caspian), red. Andrew Adamson Simbolika, religija i mitologija upletena u svijet Lewisova magijskog realizma može se iščitavati na više razina. Kršćanski su utjecaji najprepoznatljiviji (primjerice, bog utjelovljen u lavljem liku) no ne i prenametljivi. Tu su i četiri elementa – vatra, voda, zemlja i zrak.

  Tehnički, film je gotovo besprijekoran. Računalni su efekti sjajni (dok su u Gospodaru enti najslabiji dio, ovdje je pokretno drveće doista pokretno drveće) a sliku i maštu obogaćuju (nipošto opterećuju) mnoštvom detalja koji pridonose raskoši ukupna dojma. 

  Kronike iz Narnije: Kraljević Kaspijan (The Chronicles of Narnia: Prince Caspian), red. Andrew AdamsonPartitura Harryja Gregson-Williamsa moćna je kada je to potrebno, no nikad nametljiva. I premda je redatelj Andrew Adamson (jedan od redatelja prva dva nastavka Shreka) ostao na tragu vlastita rukopisa iz prvog filma, nastavak je osjenčio mračnijim tonovima.

  Kronike iz Narnije: Kraljević Kaspijan (The Chronicles of Narnia: Prince Caspian), red. Andrew Adamson Dječji glumci, unatoč trogodišnjoj stanci između filmova, srećom nisu prerasli svoje uloge. Peter Williama Moseleyja na razmeđi je mladenačke i odrasle dobi, i dalje nesiguran na kojoj bi strani te imaginarne dobne granice želio biti, no odlučan u borbi za svoje stavove i duboko uvjeren u njihovu ispravnost. Nešto ozbiljnija je njegova sestra Susan (Anna Popplewell), a Edmund (Skandar Keynes) još povremeno nesiguran zbog događaja kojima smo svjedočili u Lavu, vještici i ormaru. Lucy (Georgie Henley) je najmlađa među njima i stoga najotvorenija prema svijetu oko sebe, za što je nagrađena posebnim darom – jedna je od rijetkih koja može vidjeti Aslana prije no što se on ukaže svima.

  Kronike iz Narnije: Kraljević Kaspijan (The Chronicles of Narnia: Prince Caspian), red. Andrew AdamsonNakon velikih bojeva, finale Kraljevića Kaspijana donosi smirenje u obliku poljupca, sjetna poljupca oproštaja od djetinjstva i svijeta mašte. Premda neće dosegnuti epski zamah i dubinu Gospodara prstenova, Kraljević Kaspijan istinska je bajka u kojoj će moći uživati više generacija djece, kao i oni koji još uvijek, bez obzira na dob, čuvaju dio djeteta u sebi.

  © Goran Ivanišević, KULISA.eu, 21. svibnja 2008.

   

Piše: