Vrhunsko skupno muziciranje

CD opera: Giacomo Puccini, La Bohème, Zbor i orkestar Opere SNG Maribor, ZKP RTV SLO

  • CD opera: Giacomo Puccini, La Bohème, Zbor i orkestar Opere SNG Maribor, ZKP RTV SLO, 2008.U povodu obilježavanja 150. obljetnice rođenja Giacoma Puccinija prošle je godine Slovensko narodno gledališče iz Maribora uz sudjelovanje Uredništva za ozbiljnu glazbu Programa Ars Radija Slovenija u izdanju RTV Slovenija, Založba kaset in plošč objavilo dvostruki CD s operom La Bohème. Snimka je nastala 1983. godine a za nas je posebno zanimljiva, jer glavnu žensku ulogu Mimì pjeva dugogodišnja prvakinja opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu Nada Ruždjak. No i njezini partneri na ovoj snimci nisu nepoznati hrvatskoj publici. Interpret Rodolfa, tenor Jurij Reja često je u nas nastupao na koncertima kao i interpretkinja Musette Olga Gracelj. Tumač Collina Ivan Sancin nekoliko je godina s Franjom Petrušancem dijelio basovski repertoar u Hrvatskoj nastupajući u operi i na koncertima. A dobri duh naše opere Janez Lotrič ovdje je na samome početku karijere i pjeva Parpignola. Solistički ansambl popunjuju dva u Hrvatskoj manje poznata baritona – Emil Baronik kao Marcello i Jaka Jeraša kao Schaunard. Epizode Benoita i Alcindora povjerene su basovima Francu Javorniku i Dragiši Ognjanoviću. Sudjeluju zbor i orkestar opere SNG-a u Mariboru. Dirigent je Boris Švara.

    CD opera: Giacomo Puccini, La Bohème, Zbor i orkestar Opere SNG Maribor, ZKP RTV SLO, 2008.Omiljena Puccinijeva opera, praizvedena 1896. u Torinu pod ravnanjem 29.godišnjeg Artura Toscaninija, ne nalazi uvijek tako nadahnute interprete kao što su bili mariborski na čelu s Nadom Ruždjak i Jurijem Rejom. Mišljenja se razilaze o tome koja je Puccinijeva opera najbolja, a nije malo onih koji će prednost dati upravo tome njegovom mladenačkom djelu. Neosporno je da ono odiše mladošću i svježinom, ljepotom melodike i nepatvorenom iskrenošću. Radost i veselje, tuga i bol u njemu djeluju prirodno i iskreno, sve je nekako jednostavno a toj jednostavnosti treba udahnuti glazbenu životnost (naravno i scensku kad se prikazuje u kazalištu). Upravo su to učinili mariborski izvođači.

    Nada Ruždjak kao MimiU vrijeme nastanka te snimke u vrlo povoljnom poticajnom okružju u Operi u Mariboru djelovalo je u stalnom angažmanu ili su sudjelovali kao gosti nekoliko vrsnih pjevača ne samo iz Slovenije nego i iz Hrvatske. Nada Ruždjak bila je nezadovoljna svojim stausom u Operi HNK-a u Zagrebu u kojoj su je smjestili u fah koloraturnog soprana i nisu joj željeli povjeravati uloge lirskoga, a ona je upravo u njima željela i mogla pokazati vrhunski smisao za interpretaciju. Njezina Mimì upravo živi pred nama u rasponu od radosnog ulaska na scenu preko gotovo dramskog oproštaja u trećemu činu do tihog umiranja u četvrtom. Nada Ruždjak različitim emotivnim i životnim stanjima lika prilagođava ne samo interpretaciju nego boju, dinamiku i intenzitet glasa pa to njezino ostvarenje možemo ubrojiti u jedno od najljepših u nizu mnogih Mimì koje smo imali prilike doživjeti u kazalištu ili slušati na CD-ovima. Njezin partner Jurij Reja profinjen je interpret Rodolfa, lijepa, sjajna glasa sigurnih, nosivih i zvonkih visina, također jedan od najusrdnijih koje se može čuti. I svi ostali tumači većih i manjih uloga, kao i zbor i orkestar, skladno se uklapaju u izvedbu i daju joj onu cjelovitost koja se osjeća na snimkama starijeg datuma jer su redovito nastajale nakon što je ansambl operu nekoliko puta izveo u kazalištu i postigao toliko potrebno skupno muziciranje. Velika muzikalnost, suživljenost s likom, toplina i iskrenost interpretacije, svježina i svjetli mladenački sjaj, naravno uz visoku muzičku razinu izvedbe što podrazumijeva vrsno glazbeno vodstvo Borisa Švare, suvremeno u pristupu Pucciniju i suvereno u svladavanju mnogostrukih Puccinijevih zahtjeva specifičnima za tu partituru, preporučuju ovu snimku i najprobirljivijim ljubiteljima glazbe majstora iz Lucce.

    © Marija Barbieri, KULISA.eu, 18. travnja 2009.

Piše:

Marija
Barbieri