Impresivna izvedba

Scenska izvedba oratorija Ivana Orleanska na lomači, KD Vatroslav Lisinski

  • Ivana Orleanska na lomači, fotografija s premijerne izvedbe u Budimpešti, foto: www.bacs.huPotresna priča o Ivani Orleanskoj, francuskoj narodnoj junakinji, u 15. stoljeću spaljenoj na lomači i potom proglašenoj sveticom, nadahnula je uglednog švicarsko-francuskog skladatelja 20. stoljeća Arthura Honeggera, koji je u suradnji s pjesnikom i dramatičarom Paulom Claudelom a na poticaj slavne plesačice i glumice Ide Rubinstein, stvorio impresivni dramatski oratorij Ivana Orleanska na lomači. Djelo se najčešće izvodi u koncertnom obliku, no Koncertna direkcija Zagreb za kraj popularnog ciklusa Svijet glazbe 13. svibnja 2008. ugostila je izvrsnu mađarsku scensku produkciju Akademskog zbora Budimpeštanskog pjevačkog društva, Muškog zbora Honvéd, Plesnog teatra Honvéd u koreografiji Tibora Makovínyija i Orkestra Dohnány Budafok pod ravnanjem maestra Gábora Hollerunga, u odličnoj režiji Zsuzsanne Dávid.

    Dora Lipovčan, foto: Saša Novković (www.hnk.hr)Zagrebačka izvedba prilagodila se manjem prostoru dvorane Lisinski i realizirala se  u suradnji s našim dramskim umjetnicima koji su govoreni tekst interpretirali na hrvatskom jeziku. Zbor i orkestar prigodno su povučeni u pozadinu podija, a prednji dio prostora i dio parketa iskorišteni za scenu, kojom je dominirala konstrukcija lomače na kojoj je vrlo zahtjevnu ulogu Ivane Orleanske odlično ostvarila dramska umjetnica Dora Lipovčan. Bogatstvo emocija koje preplavljuju lik skromne djevojke, junakinje i svetice koja se u očekivanju smrti prisjeća svojega života, Dora Lipovčan izrazila je u impresivnom luku, uvjerljivo i potresno. Brata Dominika tumačio je također odlični bas Goran Jurić uz recitatora Nikšu Marinovića.

    Gabor Hollerung, foto: www.bacs.huGovorne uloge skladno su se uklopile u cjelinu djela – idealna spoja riječi i glazbe. I glazbena komponenta bila je na visokoj profesionalnoj razini, a uz odličan udruženi zbor i prošireni orkestar mladih glazbenika, obogaćen apartnim zvukom Mrtenotovih valova, izdvojili su se vrsni solisti: sopranistica Ingrid Kertesi (Djevica Marija), sopranistica Cecilia Lloyd (Margareta), altistica Andrea Lehõcz (Katarina) i tenor Tivadar Kiss (Porcus). Maestro Gábor Hollerung, koji uspješno vodi oba ansambla – Orkestar Dohnány Budafok i Akademski zbor Budimpeštanskog pjevačkog društva, ostvario je vrlo dojmljivu izvedbu.

    © Višnja Požgaj, KULISA.eu, 18. svibnja 2008.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike