Pregledno, ali s manjkavostima

Kultura na internetu: www.theatrefestival-rijeka.hr

  • Kultura na internetu: www.theatrefestival-rijeka.hrMeđunarodni festival malih scena (MFMS) u Rijeci pokrenut je 1994. kao Hrvatski festival malih scena. Pod umjetničkim vodstvom svoga osnivača, glumca Nenada Šegvića, i prvog selektora, kazališnog kritičara Dalibora Foretića, okupljao je najbolja i najprogresivnija ostvarenja komornoga kazališta, nastala u produkciji hrvatskih institucionalnih i neovisnih kazališta. Tijekom godina selektorsku su funkciju obnašali kazališni kritičar, pisac i dramaturg Jasen Boko (koji je u glavni program uključio i inozemne predstave, a Festival je i dalje ustrajao na suvremenom izrazu, prvorazrednom glumačkom kazalištu i izvedbama koje omogućuju najneposredniji dodir izvođača i publike) kao i dramaturg i književnik Darko Lukić te od 2004. kazališni kritičar i dramaturg Hrvoje Ivanković, koji su MFMS nastavili širiti i profilirati ga kao mjesto dodira hrvatskog i svjetskog kazališta te prožimanja različitih kazališnih kultura i tradicija. Ovogodišnji Festival održava se od 3. do 10. svibnja, a tijekom osam dana posjetitelji mogu pogledati deset predstava iz osam zemalja koje se prikazuju na trima gradskim lokacijama.

    Internetske stranice Međunarodnog festivala malih scena pregledne su, a dizajn im se zadnjih godina mijenja tek u detaljima. Rubrika Povijest festivala omogućuje posjetiteljima upoznavanje s temeljnim odrednicama MFMS. Riječ izbornika također je stalna rubrika, kao i srce stranice Program i predstave. Program je pregledan, a predstave predstavljene autorskom i izvođačkom podjelom, korisnim podatkom o trajanju te kraćim tekstom čiji sadržaj varira od ulomka iz programske knjižice do izvadaka iz tekstova o predstavama i fragmenata kritika.

    Kazalište je živa umjetnost, umjetnost trenutka i u tome je dio njegove ljepote. Upravo stoga začuđuje posve neprimjerena (s)likovna oprema. Naime, iz svake predstave možemo vidjeti jednu do dvije fotografije prilično malih dimenzija koje nije moguće uvećati, a dodamo li tome i da je (sudeći prema predstavama koje je publika u Hrvatskoj mogla vidjeti) njihov odabir za samu predstavu upitne reprezenatativnosti, problem postaje i veći. Najveće je ipak iznenađenje odsustvo korisne i važne rubrike Žiri i nagrade, jer u konačnici, ipak je riječ o natjecateljskom festivalu.

    Stranica je dvojezična (hrvatski / engleski), a festival međunarodni, što bi trebao biti razlog da se navedene slabosti isprave barem iduće godine, jer internetske stranice MFMS ne predstavljaju samo taj festival nego, dijelom, i hrvatsku kulturu.

    © Sandra Cekol, KULISA.eu, 8. svibnja 2008.