Nagrada HDS-a Josip Andreis Mariji Barbieri

 • Nagrada “Josip Andreis” Hrvatskog društva skladatelja za iznimne domete u muzikologiji ili glazbenoj publicistici pripala je našoj urednici i autorici Mariji Barbieri za sveukupni autorski rad, uključujući monografiju Naša Ivanka Boljkovac i Leksikon hrvatskih opernih pjevača na Opera.hr. Donosimo obrazloženje nagrade i podsjećamo na intervju koji je povodom njenog osamdesetog rođendana s njom obavio Karlo Radečić.

  Obrazloženje nagrade:
  Marija Barbieri (Split, 1939.) glazbena je publicistkinja, radijska i televizijska urednica, autorica niza monografija, a u novije vrijeme kreatorica i suradnica glazbenih priloga u online obliku.
  Već punih šest desetljeća, kritički tekstovi, osvrti i prikazi ove vrsne poznavateljice operne umjetnosti, među najpouzdanijim su izvorima koji dokumentiraju ovaj poseban vid glazbene produkcije kao najvjernijeg zrcala društva i kulture u kojoj nastaju. Osobit je njezin doprinos u vrednovanju i praćenju opernih umjetnika, bilo da se radi o pjevačima, dirigentima ili skladateljima. Kroz kontinuitet takvog minucioznog publicističkog rada u kojemu birana tematika ne obuhvaća samo izvođače i operna djela, nego i rad opernih kuća i odnos s publikom, izranja i kontinuitet kulturne sredine koji, kad je hrvatska glazba u pitanju, uspijeva prevladati diskontinuitete društvenih previranja i često nesklonih okolnosti prema umjetničkom glazbeno-scenskom stvaralaštvu.
  Neposredni povod za dodjelu ove nagrade je najnovija monografija Marije Barbieri Naša Ivanka Boljkovac izdane u Zagrebu 2022. godine u izdanju Umjetničke organizacije Metropolis. Radi se o jednoj od najopsežnijih i najpotpunijih monografija u Hrvatskoj, s iscrpnim prikazom operne karijere i umjetničkog doprinosa velike hrvatske operne dive. Uz ovu monografiju, osobito je važno istaknuti Leksikon hrvatskih opernih pjevača, sistematiziran i potpun prikaz života i djelovanja najznačajnijih hrvatskih opernih pjevača (133 umjetnika) koji su obilježili hrvatsku i svjetsku kulturu i glazbenu povijest, kojega je Marija Barbieri uredila za portal www.opera.hr.
  Budući da je Marija Barbieri već dobitnica brojnih nagrada i priznanja, godina izdavanja najnovije monografije uz kompletiranje iscrpnog Leksikona, idealna je prilika za dodjelu Nagrade „Josip Andreis“, ne samo za ova postignuća, nego i za ukupan autorski rad, o čemu se jednoglasno složilo i Stručno povjerenstvo Hrvatskog društva skladatelja za dodjelu godišnjih nagrada za 2022. godinu.