Solidna izvedba uz oduševljavajući nastup Terezije Kusanović

Hrvatsko narodno kazalište Split: Giacomo Puccini, Sestra Angelica, Jure Bučević, dirigent, Jelena Bosančić, redateljica • Na Veliku srijedu, 13. travnja u HNK Split upriličena je koncertna izvedba Puccinijeve opere Suor Angelica, jednočinke koja je dijelom njegova genijalnoga Triptiha. Da to potresno i veličanstveno Puccinijevo djelo, koje je navodno sam skladatelj držao svojim najuspjelijim opernim uratkom, premda dovoljan, ne bude i jedini razlog za dolazak na koncert, pobrinula se direkcija splitske Opere koja je tom prigodom dala šansu mnogim, splitskoj opernoj publici još nepoznatim pjevačkim nadama. Ipak, prva među odličnim umjetnicama te večeri bila je prvakinja splitske opere, mezzosopranistica Terezija Kusanović. Oduševila nas je i ovoga puta poslovično vokalno besprijekornom izvedbom. Njezina su oblikovanja povjerenih joj uloga uvijek pjevački dotjerana, muzički autentična i filigranski izrađena te sugestivna i dojmljiva. Ni ovom prilikom nije razočarala – dapače – raskošnim i moćnim vokalom maestralno i suvereno utjelovila je arogantnu, bolno hladnu i bezobzirnu Kneginju.

  Bila je uvjerljiv, idealan antipod Sestri Angelici Antonije Teskere, solistice splitske Opere. Zahtjevnoga se i složenoga umjetničkoga zadatka primila kaštelanska sopranistica koju smo do sada imali priliku slušati uglavnom u sporednim ulogama. Svojim je prošlotjednim nastupom ponovno upozorila na svoj izniman pjevački talent te ne samo opravdala ukazano joj povjerenje nego i potvrdila da je spremna za nove složene operne role. Lijepo je i sigurno vladala svojim instrumentom, muzikalno frazirajući i vješto vokalno gradeći lik ranjene, ponižene, očajem shrvane, a opet skrušene i vjerom pune majke. Njezin je topao glas ugodno zvonio u svim registrima, a tek ga je povremeno sakrio mjestimice preglasan splitski operni orkestar.  S istim su se problemom ponekad morale nositi i pjevačice koje su tumačile uloge ostalih časnih sestara. U solističkim su nastupima bile sigurne i točne, a u zajedničkim im je nastupima mjestimice nedostajalo više uigranosti i skladnosti. Među njima, lijepo oblikovanim i bogatim tonom, uzornom dikcijom te koncentriranim i uvjerljivim nastupom posebno se istaknula mlada mezzospranistica Dora Jana Klarić.

  Orkestar je, izuzev mjestimičnih neobuzdanih fortea, svirao angažirano i korektno, slijedeći vodstvo dirigenta Jure Bučevića. Premda su ostvarili solidan nastup, ostao je dojam da je u pripremi nedostajalo vremena kako bi se uronilo u sve detalje vrhunske Puccinijeve partiture.

  Diskretnim redateljskim intervencijama završni pečat projektu je dala redateljica Jelena Bosančić. Premda su takvi zahvati vjerojatno trebali tek opravdati epitet polukoncertne izvedbe i operne premijere, kako je ovaj koncert najavljivao splitski teatar, ipak su dali svoj mali doprinos stvaranju adekvatnog ugođaja i dojma zaokružene cjeline. U eventualnim repriznim izvedbama valjalo bi pak razmisliti o novoj pozadinskoj projekciji jer je odabrana bila na granici kiča.

  Zaključno kažimo kako projekt koji, između ostaloga, promovira mlade pjevačke snage i pruža im mogućnost za umjetnički rast i razvoj, zaslužuje svaku podršku i svoje mjesto na repertoaru (nacionalne) kazališne kuće. Za nadati se da ova koncertna izvedba nije tek sporadičan slučaj, nego dio nove dugoročne strategije naše kazališne kuće i tek jedna u nizu novih opernih projekata mladih i za mlade. Sigurni smo da će ovakvi projekti u budućnosti buditi još veći interes domaće operne publike željne novih opernih lica koja imaju na sceni što reći i pokazati.

  © Marijo Krnić, OPERA.hr, 2. svibnja 2022.

  Opera izvedena: 13. travnja 2022.

  Zbor i Orkestar HNK Split
  Dirigent: Jure Bučević
  Redateljska intervencija: Jelena Bosančić
  Zborovođa: Veton Marevci

  Uloge:
  Sestra Angelica: Antonija Teskera
  Kneginja, njezina teta: Terezija Kusanović
  Ostale sestre: Dora Jana Klarić, Tea Požgaj, Lea Ančić, Barbara Sumić, Zrinka Šaškor, Branka Pleština Stanić, Katarina Ćaleta, Jelena Brnadić, Ivona Bosančić Lasić, Neda Aleksić, Maja Andrijolić,Vera Obukhova Velić

Piše:

Marijo
Krnić

kritike