Spektakularne izvedbe i velika očekivanja

Povijesni osvrt na izvedbe Traviate u Hrvatskoj ususret novoj premijeri u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, 21. travnja 2022. (3. dio)

 • Programska cedulja prve izvedbe Verdijeve <em>Traviate</em>, pod nazivom <em>Violetta</em> u Narodnom zemaljskom kazalištu u Zagrebu 11. ožujka 1879.Traviata je odmah stekla popularnost, pa je vrlo brzo došla u naše krajeve. Ivan  Zajc je već 1857. u Teatru civico u Rijeci dirigirao talijanskom opernom družinom koja je izvela cijelu latinsku trilogiju – Rigoletta, Trubadura i Traviatu. Sljedeće, 1858. godine opera je izvedena u Teatru nobile u Zadru. U proljeće 1858. u Zagrebu ju je izvela talijanska družina Ulissea Brambille iz Milana, ali bez uspjeha, jer nije bila dovoljno pripremljena i uvježbana. Prva hrvatska izvedba opere pod naslovom Violetta u prijevodu Josipa Eugena Tomića u Narodnom zemaljskom kazalištu u Zagrebu bila je 11. ožujka 1879. Dirigirao je Ivan pl. Zajc, redatelj je bio Josip Freudenreich. Naslovnu je ulogu pjevala talijanska dramska sopranistica s koloraturama, prilična ugleda u svojoj zemlji, Erminia Giunti-Barbera. Giorgio Germont, ili kako piše na programskoj cedulji Germond, bio je Josip Mirski, a Alfred Germond jedan od najvećih pjevača koji su nastupili u Zagrebu Ivan De Negri, budući Giovanni Battista De Negri, tada na početku karijere. U izvedbi opere 1881. nastupila je Zajčeva učenica – dvadeset dvogodišnja Marija Prikril, poslije udana Crnadak. Postigla je toliki uspjeh da su joj poklonici spjevali sonet.

  Ivan De Negri / Giovanni Battista De Negri (Nizza Monferrato, 3. travnja 1850. – Torino, 3. travnja 1924.)Od 1888. opera se počela izvoditi kao Traviata. Gostovale su tri pjevačice međunarodnog ugleda: nećakinja poznatog menadžera češkog podrijetla Febea Strakosch, Finkinja Alma Fohström i u posljednjoj predstavi u staroj zgradi 1895. glasovita švedska sopranistica Sigrid Arnoldson, koju su smatrali nasljednicom još slavnijeg „švedskog slavuja“ Jenny Lind. Za premijeru opere u novoj zgradi pod ravnanjem Nikole Fallera, veliki intendant Stjepan Miletić priskrbio je veliku Gemmu Bellincioni i ona je otpjevala tri predstave. Zacijelo najpoznatija Violetta zagrebačke scene bila je Maja de Strozzi, a poznatije interpretatorice tog složenog lika bile su Tinka Wesel-Polla, buduća članica Bečke državne opere, Zlata Gjungjenac-Gavella, Ljubica Oblak-Strozzi, prvakinja Berlinske državne opere kao Violetta de Strozzi, Nada Tončić, Alda Noni, Ondina Otta, Nada Ruždjak, Veneta Janeva Iveljić. Gostovale su i umjetnice međunarodnog ugleda: Rosina Storchio, Poljakinje Ada Sari i Ewa Bandrowska, Bahrija Nuri-Hadžić, Jarmila Novotna, Eleanor Steber.

  Marija Prikril (Zagreb, 27. listopada 1859. – 17. kolovoza 1944.)Maja de Strozzi kao Violetta Valery, 1911.

  Ansambl Opere HNK-a u Zagrebu izvest će 21. travnja Traviatu kao svoju novu premijeru. Izvest će je pod ravnanjem Srboljuba Dinića u režiji Huga de Ane. Iznimno smo zadovoljni što postavljamo operu Traviata u režiji, scenografiji i kostimografiji Huga de Ane. Usudim se reći da će ovo biti jedna hrvatska Traviata čiji će zaštitni znak biti slikar Vlaho Bukovac, no nećemo još otkrivati sve detalje", rekao je ravnatelj Opere Giorgio Surian. Slavni redatelj Hugo de Ana rođen je u Argentini. Kao redatelj, scenograf i kostimograf postavio je više od šezdeset opernih produkcija diljem svijeta, a osobito su cijenjene njegove spektakularne scenografije i začudna upotreba svjetla. Karijeru je započeo u Teatro Colon u Buenos Airesu, nastavio u Čileu i Španjolskoj i otad surađuje s prestižnim svjetskim opernim kućama. Njegove produkcije uključuju najpoznatija djela klasične operne literature, za čija je uprizorenja dobio brojne nagrade. Nedavno je u Zagrebu postavio na scenu iznimno uspjelu Lastavicu Giacoma Puccinija.

  Raffaele Abete (Alfredo) i Lana Kos (Violetta), Giuseppe Verdi, <em>Traviata</em>, HNK u Zagrebu 2022.

  Naslovnu ulogu Violette, jedne od pjevački i glumački najzahtjevnijih u cjelokupnoj svjetskoj opernoj literaturi, tumačit će Lana Kos (i Martina Zadro). Upravo je nastup u ulozi Violette na Festivalu Arena di Verona 2011. Označio uzlet zapažene svjetske karijere Lane Kos. Talijanski tenor Raffaele Abete u ulozi je Alfreda Germonta a prvaci Opere Ljubomir Puškarić (i Davor Radić) tumačit će Giorgia Germonta.

  (pročitajte prethodni nastavak)

  © Marija Barbieri, OPERA.hr, 20. travnja 2022.

Piše:

Marija
Barbieri

eseji