Ljubomir / Ljubo Strgačić

(Veli Iž, Zadar, 26. kolovoza 1935.)

  • Ljubomir Strgačić (Mirko) – Ivo Tijadović, Mala Floramye, Narodno kazalište „Ivan Zajc“, Rijeka, 1965.Ljubomir Strgačić (Cecilius) – Wolfgang Amadeus Mozart, Lucius Sulla, Narodno kazalište „Ivan Zajc“, Rijeka, 1967.

    Kao i mnogi Mediteranci obdareni lijepim tenorskim glasom Ljubomir Strgačić, rođen 26. kolovoza 1935. u Velom Ižu na otoku Ižu kod Zadra, želio je školovati svoj glas pa je krenuo u Ljubljanu kod poznatog slovenskog tenora i pedagoga Ade Dariana (1895-1996) i nastavio u Zagrebu kod Marije Borčić. Godine 1952. postao je član ansambla Opere Narodnog kazališta „Ivan Zajc“ u Rijeci. Solističku karijeru započeo je 1960. kao Mirko u opereti Mala Floramye Ive Tijardovića (1895-1976). Glas mu je bio velika opsega pa je ostvario više od osamdeset uloga u operi i opereti. Kao pjevač lakih i sigurnih visina isticao se u operama Jakova Gotovca.

    Ljubomir Strgačić (Mića) i Zorka Wolf (Đula) – Jakov Gotovac, Ero s onoga svijeta, Narodno kazalište „Ivan Zajc", Rijeka, 1964.Kad je na gostovanju ansambla riječke Opere u Zagrebu 1974. s Moranom, pišući o toj uzornoj izvedbi Jagoda Martinčević je 6. studenoga istaknula u Vjesniku: „Tenora Ljubomira Strgačića zapamtili smo kao jednog od najšarmantnijih Era na zagrebačkoj pozornici. Njegov  Bojan bio je samo potvrda atraktivnih glasovnih i scenskih kvaliteta.“ Doista, Mića je bio njegova uloga. Pjevao ga je oko tri stotine puta. U osvrtu na predstavu Ere na Splitskom ljetu 1977, Đorđe Šaula pisao je 29. srpnja u Vjesniku:A recimo Ljubo Strgačić, kao i gotovo svi naši Ere pretjeruje u šaljivđivstvu Erinom jer on nije seoski klaun, nego uzorita dostojanstvena seoska momčina, koji se samo na malo neobičan način za svoju sreću stara. Inače svaka čast Strgačiću kako je pjevački nakon očitih trenutaka indispozicije u prvom činu,  izvrsno i široko raspjevano donio do kraja tu neobično tešku ulogu.“ Isto tako bio je jedan od rijetkih interpreta Porina Lisinskog.

    Ljubomir Strgačić (Porin), Franjo Godec (Sveslav) i Darinka Šegota (Zorka) – Vatroslav Lisinski, Porin, Narodno kazalište „Ivan Zajc“, Rijeka, 1966.U repertoaru Ljubomira Strgačića bili su između ostalih Puccinijevi Pinkerton i Rodolfo u operama Madame Butterfly i La Bohème, Turiddu u Mascagnijevoj Cavalleriji rusticani, Janko u Smetaninoj Prodanoj nevjesti, Dimitrij u Borisu Godunovu Musorgskog, Vladimir u Borodinovu Knezu Igoru, Princ u Dvořákovoj Rusalki, Tonči u Tijardovićevu Splitskom akvarelu, Juranić i Sokolović u Zajčevu Nikoli Šubiću Zrinjskom, Vukosav u operi Lisinskog Ljubav i zloba, kojega je snimio za tadašnju Radioteleviziju Zagreb, Barun Trenk Srećka Albinija (1869-1933) i Cecilius na prvoj hrvatskoj izvedbi Mozartove opere Lucius Sulla 1967. Sigurna glasa i atraktivna scenskog nastupa Strgačić je gostovao u zemlji i inozemstvu.

    © Marija Barbieri, OPERA.hr, 2019.

Piše:

Marija
Barbieri

portreti