Vanda Zistler

(Zagreb, 30. listopada 1915. – 28. kolovoza 2010.)

 • Vanda ZistlerKći Rudolfa Zistlera, Vanda, rođena je u Zagrebu 30. listopada 1915. Dr. Rudolf Zistler (1886-1960), austro-ugarski odvjetnik, poznat je kao branitelj po službenoj dužnosti članova Mlade Bosne koji su organizirali i izveli atentat na nasljednika austro-ugarskog prijestolja nadvojvodu Franza Ferdinanda. Pjevanje je učila u Zagrebu kod Marije Borčić, a glazbenu naobrazbu stjecala kod Božidara Kunca. Karijeru je započela u zboru Radija Zagreb i koncertnim nastupima. Godine 1948. postala je članica Opere Narodnog pozorišta u Sarajevu i u angažmanu je ostala do 1969. godine. Nizala je redom uloge u prvim opernim izvedbama novoosnovanog Narodnog pozorišta: Susannu u Mozartovu Figarovu piru, Mimì u Puccinijevoj La Bohème, Anicu u Ekvinociju slovenskog skladatelja Marjana Kozine, Laurettu u Puccinijevu Gianniju Schicchiju, Margaretu u Gounodovu Faustu, Micaelu na obnovi Bizetove Carmen te dalje na premijerama: Jelenu u Nikoli Šubiću Zrinjskom Ivana pl. Zajca, Norinu u Donizettijevu Don Pasqualeu, Doricu u operi Dorica pleše Krste Odaka, Zerlinu u Mozartovu Don Juanu, Desdemonu u Verdijevu Otellu, Gotovčevu Moranu.

  Pišući o sarajevskim umjetnicima u predstavi Traviate u Zagrebačkoj operi Nenad Turkalj se u Narodnom listu 5. svibnja 1955. osvrnuo na nastup Vande Zistler u naslovnoj ulozi: „Vanda Zistler predstavila se našoj opernoj publici kao pjevačica lijepih glasovnih mogućnosti i dobre scenske kulture. Za ulogu Travijate osobito su pogodna njena fina, sigurno izvedena pijana, koja ona možda i prečesto upotrebljava na štetu plastičnosti uloge Njena je kreacija rasla iz čina u čin, da bi u finalu dostigla maksimalnu snagu uvjerljivosti i izražaja.“
  Vanda Zistler (Anica) – Marjan Kozina, Ekvinocij, Narodno pozorište, Sarajevo, 1951.
  Vanda Zistler je u svojoj matičnoj kući nastavljala pjevati raznolik repertoar. U studenome 1956. pjevala je Aidu. Slijedile su: Monika u Mediumu Gian Carla Menottija, Antonija u Offenbachovim Hoffmannovim pričama, Adela u Šišmišu, Massenetova Manon, Lucy u Menottijevu Telefonu, Pamina u Mozartovoj Čarobnoj fruli, Eudora (izvorno Eudoksija) u Židovki Jacquesa Halevyja, Ženski korus u Brittenovoj Otmici Lukrecije. Na obnovi Fausta pjevala je Margaretu u alternaciji s novom zvijezdom Ljiljanom Molnar. Zatim je u Sarajevu pjevala Violettu pa Alice u Verdijevu Falstaffu i zajedno s Ljiljanom Molnar Micaelu u Carmen.
  Vanda Zistler (Morana), Matija Kuftinec (Gojen) i Stjepan Šajfar (Bojan) – Jakov Gotovac, Morana, Narodno pozorište, Sarajevo, 1955.
  Vanda Zistler je s jednakim uspjehom pjevala taj vrlo raznovrstan repertoar u kojemu su bile lirske, dramske i koloraturne uloge. Nastupala je i kao oratorijska i koncertna pjevačica. Gostovala je u cijeloj nekadašnjoj Jugoslaviji. Vanda Zistler (Cistler) je još jedna hrvatska umjetnica koja je karijeru ostvarila izvan Hrvatske. Nakon odlaska u mirovinu vratila se u svoj rodni Zagreb i u njemu umrla u dubokoj starosti 28. kolovoza 2010. godine.

  © Marija Barbieri, OPERA.hr, 2018.

Piše:

Marija
Barbieri

portreti