Prvi put u Hrvatskoj

Žena s jezera G. Rossinija u povodu premijere u HNK u Zagrebu (2. dio) • Iako je prema mnogim mišljenjima Žena s jezera najprivlačnija Rossinijeva opera seria iz talijanskog razdoblja njegova stvaranja i najromantičnija među njima, publika je na praizvedbi ostala prilično ravnodušna. Prema pisanju lista Il Giornale, oduševljenje je izazvao samo završni rondo Elene koji je pjevala miljenica općinstva Isabella Colbran. Publika druge večeri primila je operu mnogo bolje. Daljnje izvedbe imale su sve više uspjeha, pa je opera postala popularna u Napulju i drugdje. Na repertoaru San Carla zadržala se dvanaest godina. U prvoj sezoni prikazivanja u milanskoj Scali izvedena je čak 32 puta! Slavni talijanski pjesnik devetnaestoga stoljeća Giacomo Leopardi (1798-1837), nakon što je četiri godine poslije napuljske praizvedbe slušao Ženu s jezera u Teatru Argentina u Rimu, rekao je: „To je čudesna glazba i mogla bi me ganuti do suza da zauvijek nisam izgubio dar plakanja."

  U pet godina nakon praizvedbe, Žena s jezera prikazivala se i u drugim talijanskim i europskim gradovima. Izvedena je u Dresdenu, Münchenu, Lisabonu, Beču, na Malti, u Budimpešti, Barceloni, Petrogradu, Parizu, Grazu i Amsterdamu. U Londonu se prvi put čula 1823., u New Yorku 1829. godine. Poslije 1860. nestala je s repertoara i cijelo je stoljeće zaboravljena. Pojavila se opet tek 1958. na festivalu Maggio Musicale Fiorentino pod ravnanjem Tullija Serafina.

  Max Emanuel CencicOpera Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, prvi put  u Hrvatskoj, uprizorit će 12. travnja u 19.30 Ženu s jezera - dvjesto godina poslije praizvedbe  u Napulju. Naš istaknuti kontratenor svjetskoga glasa Max Emanuel Cenčić scenski će postaviti zagrebačku predstavu Rossinijeve opere te nastupiti u jednoj od glavnih uloga kao Malcolm. Uloga je izvorno pisana za mezzosopranski glas i ovo će biti prvi put u povijesti da taj lik tumači muški pjevač. Operom će ravnati dirigent George Petrou, dok scenografiju i kostimografiju potpisuje Bruno de Lavenère. Uprizorenje Žene s jezera u režiji Maxa Emanuela Cenčića koprodukcijski je projekt Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu i Opere iz Lausanne. U predstavi će nastupiti i  Nian Wang, György Hanczar, Antonio Garés, Dalibor Hanzalek, Iva Krušić, Sonja Runje, Ivo Gamulin, Božimir Lovrić, Nikša Radovanović te orkestar i zbor Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.

  Predstava  Žena s jezera u izvedbi zagrebačkog opernog ansambla gostovat će 24. svibnja 2019. na uglednom glazbenom festivalu Maifestspiele u Wiesbadenu, gdje je Hrvatsko narodno kazalište posljednji put gostovalo 1966. godine.

  Reprizne izvedbe su 16.,18., 20., 23. i 25. travnja.


  © Marija Barbieri, KLASIKA.hr, 25. ožujka 2019.

Piše:

Marija
Barbieri

eseji