Put Zrinjskoga nakon Drugoga svjetskog rata

Ivan pl. Zajc (Rijeka 3. kolovoza 1832. – Zagreb, 16. prosinca 1914.) – Utemeljitelj hrvatske opere, 7. dio

 • Milan Pichler (Nikola Šubić Zrinjski)Rijeka 

  Sa Zrinjskim je 2. studenoga 1946. počela djelovati Opera Narodnog kazališta na Rijeci, kako piše u zaglavlju. Narodno kazalište „Ivana Zajca“ postalo je u sezoni 1953./1954. Dirigirao je ravnatelj Opere Boris Papandopulo, režirao dr. Marko Fotez. U glavnim ulogama nastupili su riječki operni prvaci Milan Pichler, Štefanija Lenković, Silvija Ferluga, Anatol Manoševski u dvostrukoj ulozi – pjevao je Juranića i Sokolovića – te Franjo Godec i Branko Medanić, koji je poslije pjevao Zrinjskog. Sulejman je bio gost Josip Križaj. Bilo je to prvo izvođenje hrvatske opere u stalnom repertoaru riječkog kazališta i, kako je pisao Narodni list 6. studenoga, „događaj koji je ispunio svako hrvatsko i slavensko srce ugodnim čuvstvom da hrvatska pjesma i zvuci hrvatske glazbe, koji su pod tuđinskom vlašću bili prigušeni i sputani, sada slobodno odjekuju s dasaka riječkog kazališta. Za riječke Hrvate koji su na premijeri u subotu ispunili riječko kazalište do posljednjeg mjesta, imao je taj događaj i posebno lokalno značenje.“ Opera se često obnavljala, a u tim su obnovama sudjelovali gotovo svi riječki operni prvaci no najviše će se pamtiti Milan Pichler i Štefanija Lenković jer se po njima zove nagrada za najveća dostignuća u riječoj Operi. Riječki ansambl izvodio je Zrinjskog u Puli i na Trsatskoj gradini. Predstava opere 13. veljače 2014. bila je 228. izvedba djela.

  Ivanka Boljkovac (Eva), Olga Šober (Jelena), Bojan Šober (Zrinjski); Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca, Rijeka, Ivan pl. Zajc, Nikola Šubić Zrinjski, dir. Vladimir Benić, red. Petar Selem, premijera 11. svibnja 1991.
  Cynthia Hansell Bakić (Eva), Iva Hraste (Jelena), Boris Trajanov (Zrinjski); Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca, Rijeka, Ivan pl. Zajc, Nikola Šubić Zrinjski, dir. Vladimir Benić, red. Petar Selem, premijera 12. svibnja 1991.

  Programska cedulja s obnove opere Nikola Šubić Zrinjski u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku 30. studenoga 1951.. dir. Lav Mirski, red. Ivan MartonOsijek

  Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku uvrstilo je Nikolu Šubića Zrinjskog u repertoar 30. studenoga 1951. godine. Dirigent je bio Lav Mirski a redatelj Ivan Marton. Naslovnu ulogu tumačio je ugledni gost iz Beograda Stanoje Janković, koji je nekoliko godina bio stalni član Bečke državne opere. Ostale uloge pjevali su Olga Kocjančić, Zdenka Rubinštajn, Lado Rakovec, Milan Štagljar, Sergije Foretić i Ivan Feher, koji će poslije preuzeti naslovnu ulogu. Osječki ansambl, točnije njegovi solisti, gostovali su 1988. s odlomcima iz Nikole Šubića Zrinjskog u Szigetváru u Mađarskoj. Cijeli ansambl Opere gostovao je za vrijeme najžešćih ratnih događanja, 2. listopada 1991., u Zagrebu. Dirigirao je Zoran Juranić a u naslovnoj ulozi nastupio je Ferdinand Zovko. Sudjelovali su Blaženka Milić, Olga Šober, Krunoslav Cigoj, Velimir Zgrablić, Stojan Stojanov i Slobodan Cvetičanin. Ansambl je zatim krenuo na gostovanje u Njemačku, 5. i 6. listopada u Ludwigsburg i 9. listopada u Hamburg. Kao nositelji naslovne uloge u Osijeku profilirali su se još Nikola Stanković, Zlatko Foglar, Vlaho Ljutić i Bojan Šober kao gost.
  Zlatko Foglar (Zrinjski) i Piero Filippi (Mehmed Sokolović); Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku, Ivan pl. Zajc, Nikola Šubić Zrinjski, dir. Željko Miler, red. Dragutin Savin, 1976.
  Zagreb

  Marija Podvinec (Eva), Nada Tončić (Jelena), Ivan Franzl (Zrinjski), Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, Ivan pl. Zajc, Nikola Šubć Zrinjski, dir. Milan Sachs, red. Nando Roje, premijera 24. lipnja 1952.
  Krunoslav Cigoj (Juranić), Branka Beretovac-Vondraček (Jelena), Valentin Enčev (Zrinjski), Ivanka Boljkovac (Eva); Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu: Ivan pl. Zajc, Nikola Šubić Zrinjski, dir. Mladen Tarbuk, red. Krešimir Dolenčić, premijera 5. studenoga 1994.
  Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu uvrstilo je Nikolu Šubića Zrinjskog u repertoar 24. lipnja 1952. godine. Naslovnu ulogu tumačio je Ivan Francl. Dirigirao je Milan Sachs, redatelj je bio Nando Roje a u ostalim ulogama nastupili su Marija Podvinec, Nada Tončić, Noni Žunec, Tomislav Neralić, Josip Gostić i Vladimir Ruždjak. Sljedeće izvedbe donijele su nekoliko novih protagonista. Evu je na reprizama pjevala i Vilma Nožinić, Jelenu Bianka Dežman i Vera Grozaj, Juranića Stjepan Šajfar, Sulejmana Josip Križaj i Drago Bernardić. Velika je promjena bila u koncepciji lika Velikog vezira Mehmeda Sokolovića koji je od herojskog Gostića u isto tako izvrsnom Franji Pauliku dobio njegovu protutežu lukavog snishodljivca. Najveća promjena dogodila se u naslovnom liku. Nakon što je na premijeri pjevao Levija, Vladimir Ruždjak na reprizama postao je jedan od najvećih tumača lika sigetskog junaka u povijesti.
  Tomislav Neralić (Sulejman), Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, premijera 24. lipnja 1952.Franjo Paulik (Mehmed Sokolović), Hrvatsko narodno kazlište u Zagrebu, premijera 24. lipnja 1952.
  Između nekih gostovanja ansambla zagrebačke opere sa Zrinjskim spomenut ćemo 1953. u Puli, 1963. u Varaždinu i Ljubljani, 1964. u Šibeniku i 1968. koncertno u Sisku. Posebno važno bilo je gostovanje na dan bitke kod Sigeta, 7. rujna, 2000. u Budimpešti. Opera se izvela u režiji Krešimira Dolenčića, koji je kao redatelj obilježio posljednjih dva desetljeća postavljanja na scenu Zrinjskog u našim kazalištima. Dirigirao je Mladen Tarbuk. U naslovnoj ulozi nastupio je češki gost Pavel Kamas, a ostale su uloge pjevali Ivanka Boljkovac, Miljenka Grđan, Zrinko Sočo, Ivica Šarić, Janez Lotrič i Sotir Spasevski.

  Ante Marušić (Nikola Šubić Zrinjski)Vladimir Ruždjak (Nikola Šubić Zrinjski)
  Frano Lovrić (Nikola Šubić Zrinjski)Duško Kukovec (Nikola Šubić Zrinjski)

  Split
  Programska cedulja s premijere opere Nikola Šubić Zrinjski 23. siječnja 1953., dir. Vid Kuzmanić, red. Lidija Mansvjetova
  Narodno kazalište u Splitu uvrstilo je Nikolu Šubića Zrinjskog na repertoar 23. siječnja 1953. U naslovnoj ulozi nastupio je Ante Marušić, također jedan od najvećih tumača lika sigetskog junaka u povijesti. Dirigent je bio Vid Kuzmanić a redateljica Lidija Mansvjetova. Ostali solisti bili su Zlata Ivanišević, Andrica Dumanić, Ante Jelaska, Jovan Antić, Ilija Žižak i Krunoslav Turkulin. Izvođači na prvoj reprizi bili su Frano Lovrić, Zlatka Radica, Ana Meić, Mario Futivić, Ljubo Šegvić i Albin Kokeza. Split je dao još dvojicu stožernih tumača Zrinjskog u našoj glazbenoj povijesti: Duška Kukovca i Ratomira Kliškića, koji je i debitirao kao Zrinjski, jednog sjajnog Sulejmana Veličanstvenog – Ivicu Čikeša i tri pamtljive Jelene: Vesnu Milatić, Boženu Svalinu i danas Valentinu Fijačko.

  U domovini i svijetu
  Andrica Dumanić (Jelena), Ante Jealska (Juranić), Zlata Ivanišević (Eva), Ante Marušić (Nikola Šubić Zrinjski) i Zbor Opere; Narodno kazalište Split: Ivan Zajc, Nikola Šubić Zrinjski, dir. Vid Kuzmanić, red. Lidija Mansvjetova, premijera 23. siječnja 1953.
  Zanimljivo je bilo postavljanje Nikole Šubića Zrinjskog u Areni u Puli 1976. prigodom proslavljanja stogodišnjice praizvedbe. Opera se izvela u sklopu Operne sezone od 11. do 23. kolovoza u glazbenoj redakciji Borisa Papandopula i tekstovnoj dr. Marka Foteza. Dirigirali su Boris Papandopulo i Željko Miler, režirao Vlado Štefančić. Okupila se brojna ekipa solista: gost iz Čehoslovačke Václav Zitek, Ferdinand Radovan, Anastasija Dimitrova, Blaženka Milić, Branka Beretovac, Milica Zečević, Zvonimir Krnetić, Stojan Stojanov, Franjo Petrušanec, Piero Filippi i Slobodan Stanković. Sudjelovao je orkestar Národnog divadla iz Praga i Limena glazba iz Lovrana a zbor je bio sastavljen od članova Zbora Opere HNK-a u Zagrebu, Zbora tadašnje Radiotelevizije Zagreb i članova Zbora Narodnog pozorišta Sarajevo.
  Vesna Milatić (Jelena), Ante Marušić (Zrinjski) i Andrica Dumanić (Eva); Narodno kazalište Split, Ivan pl. Zajc, Nikola Šubić Zrinjski, 1968.
  ******
  Bilo je i koncertnih realizacija opere u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. Solisti i ansambli Opere HNK-a u Zagrebu izveli su je 31. listopada 1976. pod ravnanjem Nikše Bareze s Ferdinandom Radovanom u naslovnoj ulozi. Sudjelovali su Blaženka Milić, Branka Beretovac, Stojan Stojanov, Franjo Petrušanec, Piero Filippi i Marijan Bujanić. Koncertna dvorana upriličila je u listopadu 1989. tri koncertne izvedbe opere pod ravnanjem Pavla Dešpalja s Ferdinandom Radovanom u naslovnoj ulozi. Sudjelovali su Ivanka Boljkovac, Branka Beretovac-Vondraček, Krunoslav Cigoj, Franjo Petrušanec, Viktor Bušljeta, Josip Lešaja, Zborovi HNK-a u Zagrebu i Radiotelevizije Zagreb te Zagrebačka filharmonija. Sljedeća koncertna izvedba opere bila je 16. veljače 1991. uz sudjelovanje Zbora i orkestra Hrvatske radiotelevizije i zbora Opere HNK-a, pod ravnanjem Karla Krausa. Pjevali su Ratomir Kliškić, Ivanka Boljkovac, Božena Svalina, Ante Ivić, Ante Mijač, Janez Lotrić i Vlaho Ljutić.
  Ante Ivić (Juranić), Ratomir Kliškić (Zrinjski) i Zbor Opere; Hrvatsko narodno kazalište Split: Ivan pl. Zajc, Nikola Ćubić Zrinjski, dir. Loris Voltolini, red. Petar Selem, Tvrđava Gripe, 1991.
  Studijska snimka opere s ansamblom Opere HNK-a u Zagrebu pod ravnanjem Milana Sachsa s Vladimirom Ruždjakom u naslovnoj ulozi nastala je 1962. za tadašnji Jugoton i 2012. ponovno objavljena na CD-u Croatia Records. Sudjelovali su Milka Bertapelle, Branka Stilinović, Zvonimir Prelčec, Drago Bernardić, Franjo Paulik i Milivoj Belavić.

  **************
  Ivica Šarić (Sulejman), Davor Radić (Levi); Narodno pozorište Sarajevo: Ivan pl. Zajc, Nikola Šubić Zrinjski, dir. Tomislav Fačini, red. Ozren Prohić, premijera 13. svibnja 2006.
  Opera Narodnog pozorišta u Sarajevu uvrstila je na repertoar Nikolu Šubića Zrinjskog 19. listopada 1952. godine. Dirigirao je Ivan Štajcer a režirao Jaroslav Korenić. Naslovnu ulogu interpretirao je diplomant Konzervatorija u Pragu Dragutin Fijala. Opera je obnovljena 1965. i 2006. Među brojnim solistima spomenimo Ljiljanu Molnar-Talajić kao Jelenu (poslije je pjevala Evu) i Ivicu Šarića kao Sulejmana.

  ******
  Najava sezone 2002./2003. u Operi MississaugaMiljenko Đuran (Juranić) i Miljenka Grđan (Jelena); Opera Mississauga; Ivan pl. Zajc, Nikola Šubić Zrinjski, dir. Dwight Bennett, red. Doran Ruždjak Podolski, 2002.Programska cedulja opere Nikola Šubić Zrinjski u Operi Mississauga
  U sezoni 2002./2003. Opera Mississauga iz Toronta premijerno je izvela 5. listopada 2002. Nikolu Šubića Zrinjskog s našim solistima u glavnim ulogama u režiji Dore Ruždjak-Podolski. Armando Puklavec pjevao je Zrinjskog, u ostalim su ulogama nastupili Zorica Antonić, Miljenka Grđan, Mljenko Đuran, Ivica Šarić, Damir Fatović i Sotir Spasevski. Dirigirao je ugledni kanadski dirigent Dwight Bennett (1945). Reprize su bile 6, 8, 10. i 12. listopada.
  Gostovanje ansambla Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu u Mađarskoj državnoj operi u Budimešti 7. rujna 2000.
  Više od tisuću i pol izvedbi
  Franjo Petrušanec (Sulejman)Ivica Čikeš (Sulejman)
  Nikola Šubić Zrinjski postao je uz Gotovčeva Eru s onoga svijeta najizvođenija hrvatska opera. Izmijenilo se mnogo odličnih i dobrih dirigenata i redatelja, a bilo je i nekoliko više ili manje uspješnih verzija opere. Bilo je mnogo vrhunskih i manje dobrih interpreta njezinih likova. Mnogo se pjevača i pjevačica čulo u glavnim ulogama opere u njezinih više od tisuću i pet stotina izvedaba. Neki se pamte i dugo vremena nakon što su prestali nastupati, neki i poslije smrti. Ne želeći biti nepravedni prema svim tim vrlim sudionicima u zagrebačkim, osječkim, splitskim i riječkim realizacijama opere kojima su svi pristupali s najvećim zauzimanjem, ipak treba istaknuti još neke, osim onih koje smo spomenuli u prethodnim nastavcima. Neponovljivom kvartetu Marka Vuškovića, Milana Pichlera, Ante Marušića i Vladimira Ruždjaka (slijedom nastupanja) najbliži su poslije rata bili Frano Lovrić, Duško Kukovec, Ferdinand Radovan, Valentin Enčev, Ratomir Kliškić i Bojan Šober, izbor Lovre Matačića za premijeru opere 1982. u antologijskoj režiji Koste Spaića.
  Branka Stilinović (Eva); Svečane operne večeri u povodu proslave stogodišnjice rada Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu: Ivan pl. Zajc, Nikola Šubić Zrinjski, dir. Jovan Šajnović, red. Vlado Habunek, 27. travnja 1971.Ferdinand Radovan bio je jedan od najboljih tumača Nikole Šubića Zrinjskog poslije Drugoga svjetskog rata
  U novije vrijeme najčešće ga pjevaju Vitomir Marof i Siniša Hapač a pridružuje im se Ljubomir Puškarić. Poslije Josipa Križaja, Tomislava Neralića i Drage Bernardića veliki tumači Sulejmana Veličanstvenog bili su Franjo Petrušanec, Ivica Šarić i najnoviji Ivica Čikeš. U nizu dobrih interpretkinja Eve Branka Stilinović, Blaženka Milić, Mila Kirinčić-Degan i Ivanka Boljkovac najviše su se usjekle u sjećanje, Branka Beretovac bila je i ostala pojam Jelene, odličan Mehmed Sokolović bio je Piero Filippi. U današnje vrijeme kao tumači Juranića i Jelene najviše su se profilirali Miljenko Đuran i Valetina Fijačko.

  © Marija Barbieri, KLASIKA.hr, 16. kolovoza 2015.
  (Kraj)
  Ostale nastavke feljtona potražite u rubrici Portreti
  Vaclav Zitek (Zrinjski), Blaženka Milić (Eva), Zvonimir Krnetić (Juranić), Branka Beretovac (Jelena); Ivan pl. Zajc, Nikola Šubić Zrinjski, Operna sezona u Areni u Puli od 11. do 23. kolovoza 1976., u povodu proslave stogodišnjice praizvedbe, dir. Boris Papandopulo i Željko Miler, red. Vlado Štefančić

Piše:

Marija
Barbieri

eseji