Zvonki sopran

25. godišnjica umjetničkog rada Lidije Horvat Dunjko: Opera bb Zagreb, Istarsko narodno kazalište – Gradsko kazalište Pula, Gioachino Rossini, Bračna mjenica, dir. Vladimir Kranjčević, red. Snježana Banović, Atrij Galerije Klovićevi dvori, 15. srpnja 2014.

 • Opera bb Zagreb, Istarsko narodno kazalište – Gradsko kazalište Pula, Gioachino Rossini, Bračna mjenica, dir. Vladimir Kranjčević, red. Snježana Banović

  Lidija Horvat Dunjko (1967) pripada istaknutoj plejadi vokalnih umjetnika stasaloj u izvanrednom ozračju rodnoga grada Varaždina, koji je svijetu podario nekoliko znamenitih pjevača. S diplomom i magisterijem Muzičke akademije u Zagrebu u razredu Zdenke Žapčić-Hesky i usavršavanjem kod slavnih umjetnica Olivere Miljaković i Dunje Vejzović darovita umjetnica razvila se u uglednu opernu i koncertnu sopranisticu svjetske karijere. Nastupala je u više od trideset opernih uloga, također u operetama i mjuziklima, u društvu s najuglednijim umjetnicima i orkestrima u prestižnim opernim kućama i održala niz koncerata vokalne lirike s posebnom pažnjom prema hrvatskim autorima. Sudjelovala je i na natjecanju za Pjesmu Eurovizije 1995. kada je, zajedno s grupom Magazin, skladbom Nostalgija predstavljala Hrvatsku i zauzela šesto mjesto.
  Opera bb Zagreb, Istarsko narodno kazalište – Gradsko kazalište Pula, Gioachino Rossini, Bračna mjenica, dir. Vladimir Kranjčević, red. Snježana Banović
  Uz bogatu umjetničku aktivnost Lidija Horvat Dunjko bavi se znanstvenim, organizacijskim i pedagoškim radom kao profesorica na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, ali i u Puli, a sudionica je međunarodnih stručnih skupova i članica žirija na međunarodnim natjecanjima. Među njezinim đacima ističu se vrsne mlade pjevačice poput Valentine Fijačko, Lane Kos, Marije Kuhar Šoša ili Ivane Lazar. Lidija Horvat Dunjko je, između ostalog, osnovala i vodi Međunarodnu opernu školu Mirula u Pučišćima na otoku Braču, umjetnička je ravnateljica međunarodnog festivala komorne glazbe Lubeničke glazbene večeri na otoku Cresu te je idejni začetnik i suorganizator prvog Međunarodnog natjecanja za glas i orgulje Heferer u Grožnjanu. Snimala je za mnogobrojne nosače zvuka, a za iznimne rezultate u svom radu dobila je više državnih i međunarodnih nagrada.

  Lidija Horvat Dunjko prirodno je obdarena ljepim zvonkim sopranom, koji, uzorno školovan, s lakoćom dosiže visine i savladava najzahtjevnije kolorature u najširem stilskom rasponu od renesanse i baroka do avangarde 20. stoljeća i suvremene glazbe. Podsjetimo tek na njezinu Kraljicu noći u Mozartovoj Čarobnoj fruli, Rosinu u Rossinijevu Seviljskom brijaču i Gildu u Verdijevom Rigoletu. Svoj jubilej, 25. godina na opernoj sceni, obilježila je ulogom Fanny u Rossinijevoj komornoj jednočinki Bračna mjenica, koju je prošle godine premijerno izveo ansambl Opere bb Zagreb (u koprodukciji s Istarskim narodnim kazalištem – Gradskim kazalištem Pula) koji je utemeljio i čiji je umjetnički ravnatelj od 2006. bariton Ronaldom Brausom, s kojim umjetnica redovito surađuje.
  Opera bb Zagreb, Istarsko narodno kazalište – Gradsko kazalište Pula, Gioachino Rossini, Bračna mjenica, dir. Vladimir Kranjčević, red. Snježana Banović
  Iako je Bračna mjenica početnički rad osamnaestogodišnjeg Rossinija, ta vesela farsa već od same briljantne uvertire svjedoči o iznimnom skladateljskom talentu i navješćuje budućeg velikog majstora buffo-stila. Radnja opere je smještena u London, gdje pratimo neuspjeli pokušaj pohlepnog gospodina Milla (Ronald Braus) da proda svoju kćer Fanny (Lidija Horvat Dunjko) nepoznatom i bogatom Kanađaninu Slooku (Dalibor Hanzalek), dakako uz niz peripetija, jer ona voli svojega dragoga Eduarda (Nikša Radovanović). Živosti doprinose i vrckavi sluge Clarina (Blanka Tkalčić) i Norton (Leon Košavić), a tu je i dobrodošli narator (Božidar Peričić). A u konačnici se svi zajedno veselimo sretnom završetku i pobjedi prave ljubavi.

  U realizaciji djela sudjelovali su redateljica Snježana Banović, scenografkinja Dinka Jeričević, kostimografkinja Đenisa Pecotić, suradnica za scenski pokret Ljliljana Gvozdenović i oblikovatelj svjetla Dario Družeta. Svi solisti i Orkestar Opere b.b. bili su izvrsni. Izvedbom je ravnao iskusni šef-dirigent maestro Vladimir Kranjčević, muzikalno, čisto, poletno i s pravim Rossinijevskim briom. U takvom poticajnom ozračju uigrane i raspoložene ekipe zablistala je i sjajna Lidija Horvat Dunjko, ostvarivši zahtjevnu ulogu Fanny lijepim osjećajnim frazama i virtuoznim koloraturama te duhovitom igrom. Publika ju je ispratila ovacijama, a na jubileju su joj između ostalih čestitali gradonačelnik Milan Bandić i maestro Kranjčević, koji je pohvalio njezinu visoku profesionalnost, predanost i srčanost u poslu, kao hvalevrijedne kvalitete kojima osvaja sve oko sebe i ostvaruje zavidnu karijeru.

  © Višnja Požgaj, KLASIKA,hr, 23. srpnja 2014.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike