Desetominutni pljesak

7. Dubrovački međunarodni operni festival Hommage Tino Pattiera, Dubrovnik, 3. – 6. srpnja 2013.

 • 7. Dubrovački međunarodni operni festival Hommage Tino Pattiera, foto: dubrovniknet.hr

  Samo nekoliko dana prije početka 64. Dubrovačkih ljetnih igara po sedmi je put održan Dubrovački međunarodni operni festival Hommage Tino Pattiera u sjećanje na opernog pjevača, rođenog u Cavtatu, koji je bio velika operna zvijezda europskih opernih kuća u prvoj polovini 20. stoljeća. Pod pokroviteljstvom Grada Dubrovnika te uz potporu Turističke zajednice grada Dubrovnika, Dubrovačkih ljetnih igara, Dubrovačkih muzeja i Radio postaje Dubrovnik u Kneževu dvoru kroz tri večeri Dubrovčani i njihovi gosti uživali su u programu kojeg je izvodila međunarodna pjevačka postava, umjetnici koji iza sebe imaju odlične reference i članovi su istaknutih opernih kuća – sopranistice Maria Lyudko (Rusija), Joanna Sperska (Poljska) i Patra Šimkova-Alvarez (Češka), mezzosopranistica Johanna Dobrakowska, tenori Rafaelo Alvarez (Meksiko) i Bohan Choe (Južna Koreja), bariton Georg Lehner (Austrija) i bas-bariton Jacques-Greg Belobo (Kamerunac s bečkom adresom) te pop pjevačica, altistica Suzi Sokol (Hrvatska) kao i klarinetist Georges Devdariani (Nizozemska), pijanist Marcin Koziel (Poljska) te Simfonijski orkestar Nacionalnog teatra za operu i balet iz Tirane s šefom dirigentom Zhani Cikom kojem su se pridružili dirigenti Noorman Widjaja (Indonezija) i Nikolaj Žličar (Slovenija), umjetnički ravnatelj Festivala. Uz navedene nastupio je i mješoviti Zbor Libertas iz Dubrovnika pod vodstvom Viktora Lenerta. Režiju je osmislio Georges Devdariani koji je maštovito iskoristio atrij Kneževa dvora kako bi pojedine scene iz opera u potpunosti zaživjele.
  7. Dubrovački međunarodni operni festival Hommage Tino Pattiera, foto: dubrovniknet.hr
  Od sada do vječnosti

  Prva večer, nazvana Od sada do vječnosti, sadržavala je izbor muzičkih tema (pjesme, duete i ansambl scene) iz popularnih filmova (My Heart Will Go On, Can You Feel the Love Tonight, I' ve Got You Under My Skin, As Time Goes By, Non ti scordar di me, Raindrops Keep Falling on My Head, Moon River, La Vie en rose, Les feuilles mortes, Born Free, Be My Love, Skyfall, I Dreamed a Dream, What Are You Doing the Rest of Your Life, I Will Always Love You, Singi in the Rain, I Got Rhythm). Pred publikom se odvijao igrokaz o filmskom snimanju u kojem su šminkerica i asistentica režije vidjele dobru priliku da pokažu svoje pjevačke sposobnosti u čemu su i uspjele, a priključilo im se još pet izvođača i svi su pokazali izvrsrnu pripremljenost – i pjevačku i glumačku – pri čemu posebno valja uzdvojiti dubrovačku jazz pjevačicu Suzi Sokoli za koju je šteta da češće ne nastupa. Ipak moramo istaknuti jedan nedostatak te večeri – vrsna klavirska pratnja Marcina Koziela nije mogla zamijeniti bogate boje orkestra kojima su okupane odabrane melodije.
  7. Dubrovački međunarodni operni festival Hommage Tino Pattiera, foto: dubrovniknet.hr
  Taj francuski operni šarm

  Druga festivalska izvedba 5. srpnja nosila je naziv Taj francuski operni šarm. Uz sjajnu pratnju Simfonijskog orkestra Albanskog nacionalnog kazališta za operu i balet pod vodstvom Zhania Cika i Nikolaja Žličara odzvonila je uvertira opere Carmen, a zatim su uslijedili solo nastupi i dueti iz opera Georgesa Bizeta, Jacquesa Offenbacha, Charlesa Gounoda, Gustavea Charpentiera, Camillea Saint-Saënsa, Lea Delibesa, Hectora Berlioza i Ambroisea Thomasa. Svi su pjevači demonstrirali visku profesionalnu i umjetničku kvalitetu.
  7. Dubrovački međunarodni operni festival Hommage Tino Pattiera, foto: dubrovniknet.hr
  Verdi za sva vremena

  Treća večer održana 6. srpnja, pod nazivom Verdi za sva vremena, ponudila je glazbu Giuseppea Verdija čime je obilježena dvjestota godišnjica majstorova rođenja. Publika je uživala u pjevanju i u scenskoj postavi pojedinih scena iz Verdijevih opera Aida, Rigoletto, Don Carlos, Traviata, Otello i Trubadur. U zadnje dvije točke večeri solistima i orkestru pridružio se mješoviti Zbor Libertas, pokazavši zrelost za sudjelovanje u takvim projektima.

  Odavno se u Kneževu dvoru nije čuo desetominutni pljesak i uzvici bravo, jer dubrovačka publika je zaista uživala u opernoj glazbi.

  © Ileana Grazio, KLASIKA.hr, 8. srpnja 2013.

Piše:

Ileana
Grazio

kritike