Pothvat mladih snaga

27. Muzički biennale Zagreb, Međunarodni festival suvremene glazbe, Zagreb, 6. – 13. travnja 2013.: Solisti, Zbor i Simfonijski orkestar Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu, Igor Stravinski, Slavuj, dir. Mladen Tarbuk, red. Dora Ruždjak Podolski

 • Igor Stravinski, Slavuj, dir. Mladen Tarbuk, red. Dora Ruždjak Podolski

  Završetak 27. izdanja Muzičkog biennala Zagreb bio je povjeren mladima, studentima, koji su simulaciji umjetničkog rada i djelovanja koji ih možda očekuju nakon diplome itekako stvarno i životno predstavili svoje potencijale i svakako opravdali povjerenje. Kao što je ovaj Biennale započeo sa Stravinskim, tako je i završio – u Lisinskom je u megaprojektu predstavljena opera, odnosno glazbena priča Slavuj. Na projektu su surađivale sve tri zagrebačke umjetničke Akademije (Likovna, Dramska i Muzička) te Tekstilno tehnološki fakultet, koji se pobrinuo za kostimografiju, a Koncertna dvorana Lisinski i Muzički biennale potpisuju zajedničku inicijativu.
  Igor Stravinski, Slavuj, dir. Mladen Tarbuk, red. Dora Ruždjak Podolski
  Doista je impresivan popis svih studenata zaduženih za kostime, scenografiju, oblikovanje svjetla, fotografiju i izradu programske knjižice. Svakako treba spomenuti i voditeljicu Zbora Muzičke akademije Jasenku Ostojić, asistenta dirigenta Simfonijskog orkestra Darijana Ivezića, studenta 4. godine u klasi Uroša Lajovica, koreografkinju plesnog ansambla Umjetničke škole Franje Lučića u Velikoj Gorici Jasnu Čizmek Tarbuk te asistentice redateljice, studentice Petru Jagušić i Marinu Pejnović.

  Mladi talentirani solisti, studenti solo pjevanja na Muzičkoj akademiji, zaista su profesionalno odradili svoj posao uz dojmljivo snalaženje u zahtjevnim melodijskim zamislima Igora Stravinskog. Slavuja je pjevala studentica 1. godine MA-a pjevanja, sopranistica Ilijana Korać, koja je publici itekako dala naslutiti što se od nje može očekivati za koju godinu, kada kao glazbenica i umjetnica još više sazrije. Neupitne zvijezde večeri su mladi interpreti, no možda su ipak na kraju priče prave zvijezde dvoje ljudi koji su pokazali još jednom koliko su spretni i mudri u svom pedagoškom radu te koliko sposobnosti, strpljenja i volje imaju kako bi pronašli i izvukli na površinu najbolje što mogu – to su redateljica Dora Ruždjak Podolski i dirigent Mladen Tarbuk, dva temeljna stupa cijeloga projekta.
  Igor Stravinski, Slavuj, dir. Mladen Tarbuk, red. Dora Ruždjak Podolski
  Stoga, osim nerazumljive pogreške u kojoj su neozvučene soliste pustili da pjevaju preko velikoga orkestra, zbog čega su na mnogo ključnih mjesta potpuno bili prekriveni, neću spominjati ostale nedostatke, propuste ili manjkavosti izvedbe, kojih je, zapravo bilo manje nego što ih se zna naći u profesionalnim produkcijama vodećih kazališnih kuća.

  © Petra Pavić, KLASIKA.hr, 18. travnja 2013.

  Igor Stravinski
  Slavuj
  Solisti, Zbor i Simfonijski orkestar Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu
  dirigent Mladen Tarbuk
  redateljica Dora Ruždjak Podolski
  zborovotkinja Jasenka Ostojić
  asistent dirigenta Darijana Ivezić (student 4. godine u klasi Uroša Lajovica), scenski pokret Jasna Čižmek Tarbuk
  Projekt ostvaruju Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog i Sveučilište u Zagrebu u suradnji sa zagrebačkim Rotary klubovima.
  produkcija: KDVL, Sveučilište u Zagrebu, Muzička akademija, Akademija likovnih umjetnosti, Akademija dramske umjetnosti i Tekstilno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu

kritike