Proslavljena izraelska plesna trupa u HNK

 • Kibbutz Contemporary Dance Company nastupila u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu 11. svibnja 2008.

  Kibbutz Contemporary Dance Company, EKODOOMProslavljena izraelska plesna trupa Kibbutz Contemporary Dance Company ponovno je nastupila u Zagrebu, 11. svibnja u 20 h, ovoga puta u Hrvatskom narodnom kazalištu, a povodom 60. obljetnice države Izrael. Rami Be'er, koreograf s kojim se trupa najčešće identificira, već je poznat hrvatskoj kazališnoj publici gostovanjima predstava Aide Memoire i Screen Saver u Splitu, Upon reaching the Sun u Zagrebu te izuzetno uspješnom i nagrađivanom kreacijom Magnum u produkciji i izvedbi baleta HNK Split.

  Karakteristike stila Rami Be'era spektakularne su predstave, ispunjene vizualnim, kinetičkim, scenskim i multimedijalnim efektima. Plesači su u neprekidnoj interakciji s objektima, što omogućuje inventivna koreografska rješenja, a koreografija se sastoji od širokih, luksuznih egzotičnih i često strastvenih pokreta, kroz krajnje energičnu i predanu plesačku izvedbu. Iako u predstavama koristi i male forme kao što su dueti i sola, Be'er je majstor mnoštva, pune scene i sinergije svih raspoloživih elementa. 

  Kibbutz Contemporary Dance Company, EKODOOMJedan je od rijetkih izraelskih koreografa koji ulazi u politične teme (Aide Memoire nastaje na temi kolektivnog sjećanja Holokausta) te se u Ekodoomu bavi globalnim pitanjima i mračnom budućnosti koja nas čeka ukoliko čovječanstvo nastavi zanemarivati odgovornost prema okolišu i prirodnim resursima. Ova uznemirujuća pitanja, isprepletena sa sjećanjima na bolja vremena, sačinjavaju predstavu kao slijed intimnih, ljudskih trenutaka u apokaliptičnoj viziji budućnosti.

  © Iva Nerina Sibila, KULISA.eu, 7. svibnja 2008

  Pročitajte kritiku gostovanja.