Nagrade HNK za Špicera i Golac-Rilović

  • U četvrtak 26. lipnja 2008. u foajeu Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu dodjeljene su godišnje nagrade te nacionalne kazališne kuće. Ocjenjivački sud u sastavu Jagoda Martinčević, (predsjednica), Nada Ruždjak i Višnja Mažuran dodjelio je nagradu Marijana Radev za najbolju žensku opernu ulogu ostvarenu u protekloj sezoni sopranistici Adeli Golac-Rilović za naslovnu ulogu u operi Mirjana Josipa Mandića  pod dirigentskim vodstvom Nikše Bareze i u režiji Petra Selema, a nagradu Vladimir Ruždjak za najbolju mušku opernu ulogu u protekloj sezoni tenoru Krešimiru Špiceru za interpretaciju naslovne uloge u operi Orfej  Claudija Monteverdija pod ravnanjem Hervéa Niqueta i u režiji Ozrena Prohića.

    HNK u Zagrebu; Josip Mandić: MIRJANA, red. Petar Selem; Adela Golac-Rilović (Mira) i Davor Lešić (Petar Njegovan), foto: Ines Novković"Prihvativši naslovnu ulogu u operi Mirjana skladatelja Josipa Mandića, sopranistica Adela Golac-Rilović prihvatila je i nedvojbeni rizik koji donosi uloga u posve nepoznatom djelu. Utoliko zahtjevnija jer se radilo o novootkrivenom djelu gotovo nepoznata skladatelja čije je ime i opus trebalo tek vrednovati. Bez mogućnosti usporedbe naša je umjetnica hrabro krenula u pustolovinu koju joj je nudio kompleksan dvostruki lik naslovne junakinje, podjednako zahtjevan u pjevačkom i glumačkom pogledu. Visokom profesionalnošću pristupila je toj zahtjevnoj zadaći i ostvarila slojevitu interpretaciju vokalne i glumačke osobnosti. Svojim odlično školovanim sopranom koji se iz uloge u ulogu kreće prema sve dramskijim tumačenjima, lijepe boje i zvonkosti, muzikalno je i nadahnuto  rješavala sve Mirjanine visoko postavljene pjevačke zahtjevnosti bivajući istodobno scenski lijepa, potresna i razigrana u mnoštvu različitosti koje ovaj lik postavlja pred interpretkinju. Biti povijesnim sudionikom prve suvremene izvedbe jedne hrvatske opere svakako je veliki izazov kojemu je Adela Golac-Rilović odgovorila u potpunosti." – stoji u obrazloženju nagrade Marijana Radev.

    HNK u Zagrebu: Claudio Monteverdi, Orfej, dirigent Hervé Niquet, redatelj Ozren Prohić; Krešimir Špicer (Orfej), foto: Damil Kalogjera"Teško da bi najnovije uspješnice Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu uopće bilo bez sudjelovanja mladog, u svijetu vrlo afirmiranog ali kod nas gotovo nepoznatog tenora Krešimira Špicera. Pojavivši se u naslovnoj ulozi raritetne i jedne od prvih u povijesti opere Orfej Claudija Monteverdija, ovaj se vrstan glazbenik predstavio u onome svjetlu specifičnog tumačenja koje ga je proslavilo kao jednog od danas ponajboljih tumača barokne glazbe. Kritika je njegov tenorski glas nazvala muževnim baritonalne boje i snage ističući lakoću kojom barata baroknom  pjevačkom linijom i ukrasima. Njegova je interpretacija naslovnog lika Monteverdijeva djela bila savršena i u pjevačkom i u glumačkom smislu i postavila je visoke standarde koje treba slijediti. U oris karaktera mitskog pjevača unio je osim vokalne perfekcije i potresnu emocionalnost čime je u potpunosti zaokružio umjetnički doživljaj unutar stilskih odrednica glazbenog baroka koji je tako na najbolji način stigao i do našeg auditorija." – navedeno je u obrazloženju nagrade Vladimir Ruždjak.

    © Goran Ivanišević, KULISA.eu, 29. lipnja 2008
    .