Festival Svetvinčenat – protiv centralizacije plesa

 • Logotip Festivala plesa i neverbalnog kazališta SvetvinčenatNakon jubilarnog 25. tjedna suvremenog plesa te po završetku Eurokaza s Akramom Khanom, fokus hrvatskog plesa seli se u Istru, na deveti zaredom Festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat.

  Ove godine od 18. do 22. srpnja na čarobnim lokacijama Kaštela Grimani te glavnog gradskog trga, vidjet ćemo selekciju od devet predstava. Popratni program sastoji se od video projekcija, edukativnog programa i interaktivnih instalacija koje će publiku festivala pokušati pretvoriti u njegove sudionike.

  Kako se festival približava proslavi prvog desetljeća, kao središnju ideju organizatori (predvođeni umjetničkom direktoricom Snježanom Abramović Milković) ističu rad na decentralizaciji. Sama lokacija festivala snažno utječe na demonopolizaciju Zagreba nad plesnom produkcijom, a šarolika međunarodna selekcija prikazuje širi europski kontekst. Riječima Saše Božića u uvodnom tekstu ovogodišnjeg festivala: „Od samih početaka festival je namjerno radio na slabljenju centralizirane moći… Ustrajemo u potrazi za nekom drugom socijalnom i izvođačkom energijom, onom koja razmiče granice medija, uvijek inzistirajući na utopiji, propitkivanju umjetničkoga stvaranja i stalnoj inovaciji.“

  Jean AbreuTako ovogodišnju međunarodnu selekciju čine Compagnie Linga iz Švicarske, Martine Pisani iz Francuske, Cikaros & TinCanCompany iz Danske te Provisional Danza iz Španjolske. Hrvatsku selekciju čine ipak redom zagrebački umjetnici na čelu sa Zagrebačkim plesnim ansamblom i predstavom Ogoljeno/Stripped, Marjana Krajač / Sodaberg s Arijadnom na Naxosu, PC Tala i Ne boj se i mene je strah, te novo ime Valentina Lacmanović. Publici možda najatraktivnije ime je Jean Abreu, plesač i koreograf brazilskog podrijetla, koji je stvorio jedinstven, uzbudljiv vokabular pokreta kojim spaja suvremene načine kretanja i latino ples. Uz predstavu održati će master calss za zainteresirane.

  Ovaj festival poznat je i po čarobnoj atmosferi za koju je zaslužna kombinacija uvijek zanimljive selekcije, dislociranosti iz gradske gužve, otvorene lokacije, zajednička opuštenost ljetnih večeri te susretljivost lokalnog stanovništva. Tako je Festival Svetvinčenat sigurno jedan od izuzetno značajnih projekata na novijoj hrvatskoj plesnoj sceni, koji se ne smije propustiti.

  © Iva Nerina Sibila, KULISA.eu, 25. lipnja 2008.