Koncertni kraj svibnja

 • Završni koncert ciklusa Sfumato

  Za posljednji koncert ciklusa Sfumato u ovoj sezoni, održan u Muzeju Mimara 27. svibnja, šef-dirigent Zbora HRT-a Tonči Bilić odabrao je a cappella skladbe  Frana Paraća i Györgyja Ligetija, istaknutih predstavnika 20. stoljeća, uz baroknu glazbu velikog Johanna Sebastiana Bacha, dijelom izvedenu uz instrumentalnu pratnju. Kako je dio programa pisan za dva zbora, ansambl je razdvojen u sredini dvorane sučelice jedan drugome u profilu, s također podijeljenom publikom, što je uz specifično osvjetljenje stvorilo poseban ugođaj. Između dva zbora smjestio se mali instrumentalni sastav glazbenika koji su svirali na replikama baroknih instrumenata, što je Bachovoj glazbi dalo autentičan prizvuk. Paraćev Collegium vocale, Ligetijev šesnaesteroglasni Lux aeterna i Bachovi moteti kao vrhunac polifonije, majstorske konstrukcije i nadahnuća, vrlo su zahtjevne partiture koje je Zbor HRT-a profesionalno, čisto i tonski kvalitetno predstavio uz sudjelovanje vrlo dobrih domaćih i stranih instrumentalista, pod znalačkim vodstvom maestra Tončija Bilića.

  Koncert u čast Peri Gotovcu

  Pero Gotovac iznimna je i svestrana osobnost hrvatskog glazbenog života. Uvelike je pridonio nacionalnoj kulturi, kako je u prigodnom pismu-čestitci naglasio ministar kulture Božo Biškupić. Potvrdila je to svojom nazočnošću i brojna publika koja je uveličala svečarski koncert Na kraju puta u povodu 80. rođendana i 65. obljetnice javnog glazbenog djelovanja Pere Gotovca u Preporodnoj dvorani Narodnoga doma 29. svibnja.

  Večer je pružila presjek Gotovčeva opusa iz područja zborske i klavirske glazbe, solo-popijevki, klapske pjesme i glazbe iz popularne tv-serije Naše malo misto. U izvedbama su sudjelovali pjevači Klasja Modrušan, Josip Lešaja, Miroslav Živković, Ibrica Jusić, pijanisti Mario Čopor i Stjepan Mihaljinec, Klapa Jelsa i Zbor HRT-a. Stihove je govorio Duško Valentić, a moderator programa - u kojem je poneko sjećanje ispričao i slavljenik, bio je Ivan Živanović. Nostalgija prema prošlim vremenima kao mali podsjetnik na prijeđeni put zaokružena je temom Na kraju puta iz istoimene drame Marijana Matkovića, iako dakako – rekao je predsjednik Hrvatskog društva skladatelja Željko Brkanović, nipošto nije kraj puta za agilnog Peru Gotovca, nego njegova sredina.

  Slovenska filharmonija u Lisinskom

  Nakon nedavnog gostovanja Zagrebačke filharmonije u Ljubljani, uzvratno gostovanje Slovenske filharmonije u Zagrebu 31. svibnja polučilo je očekivani uspjeh. Program je bio vrlo privlačan, a ugled Slovenske filharmonije neupitan. Orkestar je nastupio pod ravnanjem šefa-dirigenta Georga Pehlivaniana, izvrsnog dirigenta svjetskog ugleda, rođenog u Bejrutu. Stoti rođendan Slovenske filharmonije ove se godine poklopio s stogodišnjicom rođenja slovenskog skladatelja Pavela Šivica, čijim je Freskama za veliki simfonijski orkestar otvorena večer. Mezzosopranistica Bernarda Fink s osjećajem je i profinjeno otpjevala intimni ciklus pjesama Ljetne noći Hectora Berlioza, a orkestar Slovenske filharmonije predstavio se u punom sjaju odličnim izvedbama dvije popularne simfonijske pjesme Ottorina Respighija: Rimske fontane i Rimske pinije, ispraćen ovacijama zadovoljne publike.

  © Višnja Požgaj, KULISA.eu, 1. lipnja 2008.