O nama

 • Opera.hr objavljuje izvorne autorske tekstove: kritičke osvrte na nove ili obnovljene predstave iz područja opere i operete, portrete istaknutih hrvatskih opernih umjetnika, tekstove iz povijesti opere, kao i stručne recenzije knjiga i zvučnih zapisa iz područja opere.
  Naša tražilica i navigacija po rubrikama omogućuju brz pristup u preglednu i pristupačnu bazu kritika brojnih relevantnih umjetničkih događanja i publikacija iz područja opere u Republici Hrvatskoj od 2008. do danas.

  Opera.hr temeljitije, potpunije, ažurnije i vizualno bogatije od tiskanih novina pridonosi praćenju i kritičkoj valorizaciji operne umjetnosti u Hrvatskoj. Smatramo da upravo kulturne internet stranice svojim neograničenim prostorom za tekstove i fotografije, sveopćom dostupnošću za sve korisnike interneta, ažurnošću i jedinstvenom umreženom strukturom  mogu najbolje odgovoriti potrebama današnjih ljubitelja opere.

  Opera.hr od studenog 2021. godine objedinjuje 2 sadržaja: Leksikon hrvatskih opernih pjevača (koji je i ranije objavljivan na domeni Opera.hr) i sve tekstove vezane uz operu koji su ranije objavljivani na Klasika.hr (u rubrikama opera, povijest, portreti, knjige i snimke).
   
  Rubrika Leksikon hrvatskih opernih pjevača obuhvaća vrijeme od nastanka prve hrvatske nacionalne opere Ljubav i zloba 1846. do danas. S obzirom na velik broj pjevača podijeljen je u osam razdoblja. U izboru pjevača rukovodili smo se ponajprije činjenicom da su barem jedno desetljeće pjevali velike, glavne i naslovne uloge na premijerama ili u premijernim realizacijama, da su poznati širem krugu slušateljstva i da su ostali u sjećanju kazališnih posjetitelja te da su ostavili dublji trag. O njima tada ne govorimo samo kao o vrsnim pjevačima nego i kao umjetnicima koji su kadri na svojim plećima iznijeti predstavu i koji su na stanovit način mamac za publiku.

  Princip u radu na Leksikonu bio je izbjegavanje stvaranja vlastitih sudova i zaključke donositi isključivo na temelju dokumentacije, poglavito citata iz kritika. Umjetnici su poredani kronološki, prema vremenu djelovanja, jer različita razdoblja imaju i različite zakone koji na određen način određuju i umjetnika. Kritički osvrti su doslovce preneseni pa su i oni odraz jezičnog stila i načina izražavanja u određenom vremenu, kao i slika određenog doba. Iz tiska smo se koristili uglavnom samo kritičkim osvrtima.

  30.11.2021. sve operne sadržaje i rubrike s http://www.klasika.hr/ smo preselili smo na www.opera.hr koja je do tada bila u cijelosti posevećena Leksikonu hrvatskih opernih pjevača.